sábado, 5 de junio de 2004

Exposición DiVidrio. Sitges








DIVIDRIO A PAU D'ARARA - (
escultura & diseño en vidrio).


La Galeria d'arts aplicades Pau d'Arara al carrer major de Sitges va inaugurar dissabte passat una exposició col·lectiva sota el tema Dividrio, escultures i dissenys realitzats en vidre i cristal.

Eliseo de Pablos, fundador i ex director del Centro Nacional del Vidrio - Real Fábrica de Cristales de la Granja (Segovia), és qui ha fet la selecció d'artistes que componen l'exposició que es pot visitar fins el 22 de juny. Ell ha estat qui ens ha fet de guia en la visita comentat cada una de les peces i fent-nos parar esment a cada una de les tècniques emprades.

Del finés Pekka Paulina és un disseny utilitari de copes i gerra elaborats en dues técniques que són la pasta de vidre i el vidre bufat, de vius colors enganxades en calent. De Norberto Moretti, artista nascut a Murano poden veure dues ampolles de vidre bufat, tractar a l'acid i amb decoracionsde llangardaixos aplicats a base de pasta d'oxids que una vegada cuits virem a tonalitat metal·lica. Ana Thiel mostra dues escultures de vidre colat modelat damunt arena, sobreposant capes i amb parts de polit, Ana recull les técniques i tradicions vitroceràmiques del Mexic pre-colonial. De l'artista francesa Chantal Royant s'exposa uma escultura amb efect òptic propi de la matèria vítria, i trama de varetes pre-foses de color blau. L'artista italo-americà Narciso Quagliatta, deixeble de De Quirico, és un especialista en el vitrall de vidre fos, d'ell són les vidrieres de la cúpula de la Basílica de Santa Maria degli Angeli a Roma, treball efectuat amb la col·laboració de Eliseo de Pablos.

Paula Lomelino ens participa un bell disseny a manera de bol de boj negre amb reflexos de grisalles i el finés Kertur Numine presenta un gerro de vidre bufat amb una trama interna a base d'oxids metal·lizats. De la República Txeca, Panel Homolka ofereix dues escultures de vidre borosilicat, una vidre molt resistent amb el que es fan les conegudes peces de Pirex, una d'aquestes escultures conserva el motlle de chamota, una pedra molt porosa. El barceloní José Castrillo és especialista en vitrografies, a la seva mà pertanyen els vitralls col·locat a la Basílica de Santa Maria dle Mar. De Pedro Vieira els treballs amb vitre pla de formes curves. D'uma esplendor de nacre planejat damunt el vidre bufat de color rosat és la fruitera realizada per Elvira Hickert. Altres artistes del vidre que es presenten en aquesta interessant exposició són Pike Powers, director de l'escola Pilchuck (Seattle), Pedro Veloso, dues ampolles sinuoses realitzades amb la tècnica de vidre bufat, Giri Suhajeck dissenyador de la Bohèmia, l'americà Erick Hilton creador de un panell treballat amb raig de sorra i àcids i enganchat amb raigs ultraviolats. També molt interessant és el treball de Barbini que reprodueix les ampolles ceràmiques dels antics etruscs amb vitre opal·lí bufat i tractat amb raig d'arena. Excepcional és l'adjectiu que podem aplicar a l'escultura de Orfeo Quagliatta, amb tres varietats de materials: vidre opal·lí groc, blau de cobalt i cristall, i per acabar trobem els treballs d'Eliseo de Pablos qui recupera una antiga tècnica romana de vidre bufat i ens mostra con damunt d'una fusta antiga amb enormes claus de ferro, el vidre pren les formes amb les que es confeccionaven les ànfores.

DiVidrio ens sumergeix en la màgica transparència d'aquest material antic que avui és emprat recuperant tècniques ancestrals i oferint noves possibilitats estètiques i plàstiques als artistes. El nostre Cau Ferrat conté una preciosa col·lecció llegada de Rusiñol a la Vila de Sitges.

Texto: Isidre Roset i Juan. Critic d'art de L'Eco de Sitges, 12/06/2004.