sábado, 4 de agosto de 2007

Exposición Nicolas Cabrera. Sitges
“ BOVIDS “Si be, la representació dels braus o toros, homes i cavalls està present en la cultura mediterrània des de Lacaux , passant per les imatges egípcies , la mitologia micènica, o d’artistes de la importància de Goya o de Picasso ; o la originalitat de Nicolás Cabrera davant el repte de la tela neta que està , al nostre parer o judici, la sensació temporal i espacial que ens transmeten les seves imatges , enriquides per la sensació sonora - sorolls del silenci – que hom percep quan contempla les seves obres , rememorant el mite de la caverna i el treball al fons de la cova. Un figurativisme que surt de l’abstracte.
Especialment les representacions surten de la de la taca fosca , com si busquessin la llum , A manera d’una cacera espiritual, que cauen a la trampa màgica de la tela . Estèticament de la mateixa manera que el torero s’enfronta al toro , l’artista ho fa amb l’espai.
Temporalment els bòvids de Cabrera ens transmeten la força d’una acció continua, irracional i inparable.: vibrant , en la que sentim com que aquest no estant construïts al damunt de la tela, sinó que amb el mínim de pinzellades, que a manera d’engany, es desvelen sortint del buit, o del nostre buit interior?. La seva tècnica: citar, trempar i dominar. Això si respectant sempre el resultat expressionista de la inpronta . En aquest cas, la pintura es fruit de la reflexió i inclòs diríem , en alguns casos, de la meditació ; encara que la factura es el resultat de l’acció mes intuïtiva. I que ens revela el costat mes tràgic de la festa.
Al davant d’una obra de Nicolás Cabrera experimentem com l’obra que ens esta guaitant a nosaltres. Un joc que el pintor convida a l’espectador a sentir sense preocupar- se d’entendre o raonar. La seva contemplació ens suggereix sons de la memòria, sons de una certa tragèdia que ens orienta a vislumbrar la rel.lacio amb les imatges primitives i màgiques de l’esmentada Cova de Lacaux ( Sud de França ) , acceptada com la Capella Sixtina de l’art prehistòric, fetes fa uns vint mil anys. On per primera vegada els primers homes varen representar el toro salvatge, utilitzant tambè gran formats.
Nicolás Cabrera es un pintor, nascut a Colòmbia per atzar , i que desenvolupa les seves activitats a Sitges i que les seves imatges de toros , cavalls i toreros varen viatjar recentment amb èxit per la Xina i Estats Units.

Texto: Francisco Lara Mora